Kako nastane klobuk:

  • Za izdelavo lesenega klobuka potrebujemo debelo hlodovino oreha, jesena ali drugega prožnega lesa. Iz hloda najprej odrežemo panj ga razpolovimo in iz tega potem dobimo dva klobuka (slika 1, 2, 3).
  • Obdelovanec moramo najprej obdelati do te mere, da ga lahko vpnemo v stružnico (slika 4, 5, 6, 7, 8). Nato na stružnici pod majhnimi vrtljaji obdelovanec obdelamo s znanje strani (slika 9, 10, 10, 12) Tu moramo paziti, da vse razpoke v lesu izstružimo ven, da nam kasneje zaradi tega klobuk ne poči.
  • Pri struženju nastane zelo veliko odpadka.
  • Ko ga izstružimo po zunanji strani ga obrnemo, ter izdolbemo še notranjost klobuka tako da nastane enakomerna debelina sten 2 – 3 milimetra (slika 13,14). Pri tem si pomagamo z »lučjo«, katera nam s prosojnostjo svetlobe pokaže debelino stene (slika 15, 16).
    Na koncu odstružimo še zgornji del klobuka in s tem je struženje končano.
  • Sledi krivljenje v posebni stiskalnici (slike 19, 20, 21). V stiskalnici klobuk uravnavamo 3 – 5 dni, da dobimo končno obliko klobuka.
  • Po končanem krivljenju moramo klobuk ročno polirat, da postane povsem gladek. Uporabljamo od 100 – 320 granulacijo brusnega papirja (slika 22).
  • Izvrtamo luknjice, kjer bodo nameščeni zračniki (slika 23).
  • Nato klobuk večkrat lakiramo (slika 24, 25, 26).
  • Čisto na koncu namestimo še zračnike ter v notranjost blažilni filc (slika 27, 28).
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih